Uzmanlardan Gelecek 5 Yıl İçin ‘Rekor Sıcaklık’ Uyarısı!

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, önümüzdeki 5 yıl içinde bir senenin, şimdiye kadarki en sıcak yıl olan 2016'dan da sıcak olmasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını bildirdi.

featured

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, önümüzdeki 5 yıl içinde bir senenin, şimdiye kadarki en sıcak yıl olan 2016’dan da sıcak olmasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını bildirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayımlanan bir rapora göre, artan sera gazları ve Pasifik Okyanusu’ndaki El Nino olayının etkisiyle küresel ısınmanın rekor seviyeye ulaşacağı vurgulanmıştır. Bu raporu değerlendiren Kurnaz, kömür, petrol ve doğal gaz gibi kaynaklardan atmosfere salınan karbondioksit ve diğer sera gazları nedeniyle küresel ortalama sıcaklıkların her yıl biraz daha arttığını belirtti.

Son yıllarda Pasifik Okyanusu’ndaki La Nina etkisiyle küresel ortalama sıcaklıkların rekor seviyeye ulaşmadığına dikkat çeken Kurnaz, “Uzun süren bir La Nina’nın ardından gelen şiddetli El Nino, yakın gelecekte sıcaklık rekorlarının kırılmasını neredeyse kesinleştirdi. Bu rekorlar, Türkiye için olduğu kadar şu anda tehlikeli boyutlarda olan Güney Asya için de büyük sorunlar yaratabilir. WMO, 2023-2027 arasında yıllık küresel ortalama yüzey sıcaklığının 1850-1900 ortalamasından 1,1 ila 1,8 santigrat derece daha yüksek olacağını tahmin ediyor. Bu tahminin en yüksek değeri olan 1,8 derecelik artış, özellikle tarım sektörü için ciddi riskler içermektedir” şeklinde konuştu.

Kurnaz, 1850-1900 ortalamasının üzerinde olan 1,29 santigrat dereceyle 2016’nın, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu hatırlatarak, bunun en önemli nedenlerinden birinin de Pasifik Okyanusu sularının normalden çok daha sıcak olmasını sağlayan El Nino olayının şiddetli yaşanması olduğunu açıkladı.

Kurnaz, 2022’deki küresel ortalama sıcaklığın 1850-1900 ortalamasının 1,15 santigrat derece üzerinde olduğunu belirterek, 2016’daki şiddetli El Nino olayının ardından Pasifik Okyanusu sularının soğuduğunu ve bu durumun iklim değişikliğine rağmen küresel ortalama sıcaklıkların 2016 seviyesine ulaşmasını engellediğini ifade etti.

Uzmanlardan Gelecek 5 Yıl İçin ‘Rekor Sıcaklık’ Uyarısı!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!