Kültür Turizmi Rotasındaki Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler!

Peygamberler şehri olarak bilinen ve her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Şanlıurfa’da sizler için gezilecek yerleri araştırdık.

featured

Peygamberler şehri olarak bilinen ve her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Şanlıurfa’da sizler için gezilecek yerleri araştırdık.

Dünya çapında adından söz ettiren Kültür, inanç ve gastronomi turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken çekmeye devam ediyor. Sizler için Urfa’da neler gezilir diye küçük bir araştırma yaptık.

1-GÖBEKLİ TEPE

Tarihin sıfır noktası olarak bilinen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin 18 km kuzey doğusunda, yer almakta. Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda Göbeklitepe’nin Neolitik Çağ yerleşimi olduğu anlaşıldı. Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. Yerleşik hayata geçişlerin ilk izleri için büyük bulgular barındıran Göbeklitepe 12 bin yıllık tarihi geçmişiyle eski yaşam merkezi olduğu belirtilir.

2-BALIKLIGÖL

Şanlıurfa denince akla ilk gelen yer olan Balıklıgöl Eyyübiye ilçesinde yer alır. Yerli ve yabancı turistin uğradığı mekanların başında gelen Balıklıgöl inanç turizminde önemli bir yer sahiptir. Rivayete göre Hz. İbrahim Şanlıurfa Kalesi’nden ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir. Bu esnada Allah-ü Teala tarafından “Ey ateş İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri üzerine ateş suya, odunlar da balığa dönüşür ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği yer Balıklıgöl ve çevresidir.

3-GÜMRÜK HANI

Şanlıurfa Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi civarındaki Haşimiye Meydanı’nda yer alan gümrük hanı Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1563 yılında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avlusundan Halil ür-Rahman Gölü’nün suyu geçmektedir.

4- ŞANLIURFA ARKEOLOJİ VE MOZAİK MÜZESİ

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi sınırlarında yer alan arkeoloji müzesi çerisinde 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı bulunmaktadır. Ayrıca resim, heykel vb. sergilerin yapılabileceği geçici sergi salonu, tanıtım filmlerinin gösterildiği sinevizyon odaları, çocuk oyun alanı ve hediyelik eşya satış üniteleri de yer almaktadır.

5-HZ. EYÜP SABİR MAKAMI

Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan HZ. Eyyüp’ün hastalanıp çile çektiği mağaranın bulunduğu mekandır.  İçerisinde Hz. Eyyüp’ün hastalığına çare olan şifalı su kuyusu ve hastalığı sırasında sırtının dayadığı taşı görmek mümkündür. Burayı ziyaret eden kişilerin en büyük amacı dua edip şifa ve sabır dilemek.

6- HARRAN

Şanlıurfa’nın Harran İlçesinde bulunan tarihi Harran Kümbet Evleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Şanlıurfa’nın tarihi Harran İlçesi doğası, kümbet evleri, kalesi, tarihte bilinen ilk üniversitesi, Bazda Mağaraları daha birçok tarihi ve turistik mekânıyla biliniyor. Şanlıurfa’nın gözde ilçesi olan Harran’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan kümbet evler de ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

7- HALFETİ

Şanlıurfanın ilçesi olarak bilinen halfeti, Tarih boyunca adı Rumkale’yle birlikte anılan Halfeti’nin adının ölümsüz bir aşktan kaynaklandığı kabul ediliyor. Bölgenin eski bir tarihe sahip olması nedeni ile bölgesel önemini her zaman koruyor. Milattan önce 855 yılında Asurlular tarafından bölge kuruluyor. Eski Halfeti’nin büyük bir kısmı baraj nedeniyle su altında kalıyor. Bunun en iyi örneği ise Eski Halfeti’de yer alan minare oluyor. Minare yukarıda kalırken caminin kalanı ise su altında kalıyor. Bunun dışında geleneksel evler de yer alıyor.

BÜŞRA FİDANCIOĞLU

Kültür Turizmi Rotasındaki Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!